TSE-koiria

[Hälykoiria]   [Nousevaa nuorisoa]    [Riveistä poistuneita ja eläkeläisiä]

 

Hälykoiria

Oiva

Espanjanvesikoirauros Zorrazo Evident Hero (s.2009)
Om. Jenni Kujala

Oivan kohtalo pelastuskoiramaailmassa oli lähes sinetoity jo ennen pentujen syntymää: Pikkumies saisi jatkaa mummunsa Millin, isänsä Nemon ja "isoveikkansa" Elmon viitoittamaa tietä. Seitsemänviikkoisena aloitettiin ja juniori hurahti lajiin välittömästi. Haku tulee tälläkin jätkällä olemaan päälajina, mutta ohessa jäljestellään aktiivisesti. Muihin lempparipuuhiin kuuluu toko ja juoksentelulenkit kavereiden kanssa. Ehdottomasti Top 5:ssä on myös iskän kiusaaminen aina tavatessamme.

Suoritetut kokeet:


Kipinä

Lapinporokoiranarttu Iresa Yötuuli (s. 2007)
Om. Anna Kortekangas

Kipinä. Meidän koiraperheessä toteutuu viilattuna sanonta "ei yhtä ilman kahta" eli Kuutin myötä sain varmistuksen, että lapinporokoira on the rotu minulle. Senpä vuoksi Kipinä asteli perheemme elämään syksyllä 2007. Melkein alusta lähtien Kipinän kohdalla oli myös selvää, että sen kanssa tulen myös treenaamaan tavoitteena saada Kipinästä toinen apuri etsintäkoirailuun. Hienosti on Kipinä ottanut tässäkin roolissa oman paikkansa. Kipinä on todellinen laumaeläjä eli sille lauman koossa pysyminen on kaiken a ja o. Se on osoittautunut mukavaksi harrastuskaveriksi ja mikä parasta siitä löytyy on/off-nappi, joka ajoittain kiireisessä elämänvaiheessa on oikein loisto juttu. Etsintäkoirailun lisäksi viilaamme yhteistyötämme agilityn avulla, joka on oikein mukavaa vastapainoa etsintäkoirailulle.

Suoritetut kokeet:


Xena

Bordercollienarttu Covateco Rogue (s. 2009)
Om. Minna Airike-Mörsky

Xena. Kun hyvän ja toimivan koirarodun on itselleen löytänyt, niin sitä ei kannata vaihtaa, kiitos tästä kuuluu Demille ja Britneylle. Xena on kuitenkin ensimmäinen koirani, jonka pelastuskoiraharrastus aloitettiin jo heti pentuna - metsälenkeillä niin, ettei koira edes tiennyt treenaavansa. TSE:n treeniryhmään Xena tuli vasta puolentoista vuoden vanhana, sillä halusin ensin tutustua koiraani ja sen työskentelytapaan kunnolla. Xena on luonteeltaan hyvin itsenäinen mutta samalla kuuliainen, työtä rakastava koira. Nautin työskennellä tämän koiran kanssa.

Suoritetut kokeet:


Noki

Australiankelpienarttu Walkabout Lava (s. 2010)
om. & ohj. Henna Porali

Noki muutti perheemme koiralaumaan Ruotsista ja se hankittiin nimenomaan pelastuskoiraharrastusta silmällä pitäen. Toiveena oli energinen, toimelias ja työhön aina valmis koira, ja sitä kaikkea Noki todellakin on. Kiihkeälle ja vauhdikkaalle koiralle jäljestys sopii kuin nenä päähän ja Noki on periksiantamaton ja sitkeä työmyyrä.

Suoritetut kokeet:


Bono

Australiankelpieuros Kiipelin Piki-Pantteri (s.2014)
Om. Eeva Kaataja

Bono on innokas ja aktiivinen koira, joka on sopeutunut perheemme jäseneksi paremmin kuin hyvin. Pelastuskoiran uran Bono on aloittanut tunnistusjälkiryhmässä ja kesän 2015 alussa se siirtyi treenaamaan aktiivisesti myös maastojälkeä. Tavoitteena sillä on tulla isona mahtavaksi pelastuskoiraksi!


Nousevaa nuorisoa

Tiida

Lapinporokoiranarttu Tinttaraisen Teerenpilkku (s. 2011)
om. Sanna Kolehmainen

Tiida saapui karvaiseen perheeseemme mammansa kolmenkympin villityksen seurauksena. Kotona Tiidalla on kaverina 2 kissaa ja seropi mummokoira Roosa. Etsintäkoiran hommiin Tiida pestautui jo 8 viikon iässä seuraten Kipinä-emon tassunjälkiä. Tiida on ihmisrakas, itsenäinen (välillä jopa itsepäinen), hellyttävä ja rauhallinen etsintäkoiran alku. Kotioloissa Tiida ei jätä mammansa jalkoja kylmäksi, vaan sukat kiikutetaan mammalle heti, jos niitä sattuu lattialle unohtamaan – tai vaihtoehtoisesti sukkien jo ollessa jalassa, niitä lämmitetään manuaalisesti makaamalla jalkojen päällä. Muita Tiidan harrastuksia ovat haistelu, keppijumppa, kissojen kirputtaminen, ja luiden järsiminen. Tiidan tavatessa on hyvä muistaa, että rapsuttaa saa niin paljon kuin haluaa, mielellään paljon ja ehkä vielä vähän lisää tuosta korvan takaa.

Suoritetut kokeet:


Aikku

Labradorinarttu Chaparron Adele (s.2012)
om. Olli-Pekka Virtanen

Aikku on labradoriksi rauhallinen ja oppivainen perheen jäsen. Aikku aloitti treenaamisen TSE:n riveissä kesällä 2014 ja toistaiseksi Aikku tähtää jälkikoiraksi ja yhdessä aktiivisesti tähtäämme pelastuskoirakoksi.


Nasti

Paimensukuinen lapinkoiranarttu Sääskisuon Neiti Kuunsäde
om. Jaana Haarnin

Nasti jatkaa Niehkun jalanjäljissä - tosin hieman äänekkäämmin. Minulle ei pitänyt tulla pentua ennen kuin Niehkusta aika jättää, mutta Nastin pentuetta ei voinut ohittaa. Nasti on kova ja taistelutahtoinen, yleensäkin suurien tunteiden koira niin hyvässä kuin huonossakin. Nastista pitäisi tulla haukkumalla kertova. Minulla on ollut haukkuilmaisevia koiria ja Niehku oli rullakoira, mutta yhtään kertovaa koiraa en ole vielä itse kouluttanut. Nasti on siis ensimmäinen laatuaan. Sivulajina harjoittelemme jälkeä.


Arvi

Parsonrussellinterrieriuros Green Perry's Fair Wind (s. 2013)
om. Mari Kuukkula

Arvi on vilkas ja sosiaalinen terrieripoika. Tarkoituksena oli ottaa pieni suuri koira, joka paitsi liikuttaisi emäntää, myös jaksaisi puurtaa etsintätöissä. Arvin kanssa aloitimme jälkihommilla Jyväskylässä 2013, ja kesällä 2014 pääsimme opiskelemaan TSE:n riveissä, partiointi päälajina. Arvin terrierimäinen sinnikkyys, itsenäisyys ja riistaviettisyys ovat olleet kokemattomalle koiranohjaajalle suuria haasteita. Toivottavasti nuo samat ominaisuudet olisivat kestävän etsintäkoiran moottorina, kunhan vain saisimme yhteistyötä ja hallintaa kehitettyä. Arvi opiskelee kertovaksi koiraksi.


Puma

Australiankelpienarttu Kiipelin Punainen Puuma (s. 2014)
om. Henna ja Sami Porali, ohj. Sami Porali

Puuma jäi kotiin omasta pentueesta ja toiveena on että se jatkaisi mummonsa Kitan viitoittamalla pelastuskoirauralla. Puuma on saanut olla perheessämme pentu pitkään ja sen kanssa on edetty harrastuksissa hitaasti ja rauhallisesti. Se on vikkelä kintuistaan, nopea oppimaan asioita, eikä se hätkähdä yllättäviäkään tilanteita. Puuma on treenaa jälkeä ja on kuulunut tunnistusjälkiryhmään.

Suoritetut kokeet:


Ukko

Labradorinnoutaja Ukko (Miltra's Rock A Billy)
om. Marianne Ihalainen

Ukko pääsi TSE:n harjoitusvahvuuteen syksyllä 2015. Tätä ennen olin jo muutaman vuoden harjoitellut pelastuskoiratoiminnan alkeita vanhemman labbikseni Ellin kanssa.

Ukko on tähän mennessä opiskellut viikkoreeneissä jäljestämisen lisäksi auton koirahäkistä murtautumista ja (omasta mielestään) hyväntuoksuisten kylpypaikkojen löytämistä harjoitusmaastosta. Jatkossa keskitymme hallittavuuden lisäksi hiomaan partiointia sekä siihen oleellisena osana kuuluvaa maalihenkilön ilmaisua paremmaksi. Opettelemme tietenkin edelleen myös jäljestämistä kaikkine hienouksineen ja häiriöineen.


Neljä

Dobermann uros Nereidin M'ayhem (s. 14.4.2016)
om. Tiia Hakanen

Neljä saapui kesällä 2016 jatkamaan edeltäjänsä Dracon jalanjäljissä pelastuskoirailua. Taivalta on vasta vähän takana ja vasta aika näyttää millainen sankari Neljästä vielä joskus tulee, mutta toiveet ovat korkealla.


Riveistä poistuneita ja eläkeläisiä

Ada

Mudinarttu Szofogadas Harminc Hetes (1993-2006)
Om. Jaana Haarni

Ada aloitti uransa Vantaalla suorittamalla raunioilla sekä sopivuus-, perus- että loppukokeen vuonna 1994, jolloin hän astui edeltäjänsä pulinarttu Vilman (Herceghalmi-Szurtos Uncia, s. 1990, loppukoe raunioilla 1992, hälytysryhmässä 1992-1993, k. 1993) tassunjälkiin hälytysryhmässä. Seuraavana vuonna seurasi muutto Tampereelle, jossa pelastuskoirien hakukokeen suoritus sekä taidontarkistuksia raunioilla niin, että Ada sai elinikäisen verovapauden. Todellisissa etsinnöissä Ada ehti toimia kunnioitettavat kuusi vuotta ennen siirtymistään eläkkeelle.


Fanni

Lyhytkarvainen collienarttu Baubon's Nice Nancy (1991-2003)
Om. Minna Lumirae

Fanni oli ensimmäinen pelastuskoirani. Fanni oli yksivuotias kun yritimme lähteä mukaan tutustumaan rauniokoirakoulutukseen, mutta se hylättiin pääsykokeissa "toimintakyvyttömänä". Kolmen vuoden kuluttua päätin koettaa uudelleen, ja pääsinkin sattumalta Jaanan reeniryhmään. Viisivuotiaana Fanni oli suorittanut vaadittavat kokeet ja pääsimme molemmat hälytysryhmään. "Toimintakyvyttömästä" koirasta kasvoi luotettava, sitkeä ja rauhallinen etsijä, jonka kanssa minulla oli ilo tehdä töitä aina Fannin 10-vuotiskevääseen saakka.


Lassi hyppää pituushyppyä

Keskikokoinen villakoirauros Clarkstone Lambada Boy
Om. Sari Tuomivaara

Aktiiviharrastaja Lassi (agility, toko, flyball, haku, jälki, etsintä...) tutustutti omistajansa pelastuskoiraharrastukseen. Harrastus alkoi raunioalkeiskurssilla syksyllä 1998. Lumirakeen Minnan pienryhmään päästiin talvella 1999 ja siitä lähtien on treenattu aktiivisesti. Lassi suoritti PERA A -kokeen vuonna 2000. Lassi on joutunut siirtymään eläkepäivien viettoon jo pari vuotta sitten terveydellisistä syistä, mutta pääsee silloin tällöin harrastamaan ihmisten etsintää mielenvirkistykseksi. Nykyään Lassi edistää pelastuskoiraharrastusta huolehtimalla "pikkuveljensä" Leevin sekä ystäviensä Sohvin ja Jamin kunnon ylläpidosta vauhdikkailla metsälenkeillä.


Salli

Mudinarttu Hilwas Silwer Cloud (1994-2002)
Om. Jaana Haarni

Salli ei paukkuarkuutensa vuoksi koskaan suorittanut muita pelastuskoirakokeita kuin soveltuvuuskokeen raunioilla, mutta toimi sitäkin uutterammin "koekappaleena" erilaisissa erikoisharjoituksissa. Sallilla oli erinomaisen hyvä ja kuuluva ilmaisu ja sen lisäksi Salli oli erinomainen jälkikoira. Suurimman ja arvokkaimman perinnön Salli Sämpylä jätti harjoituttamalla ohjaajaansa jäljestyksen ja eritoten ID-jäljen saloihin.


Savu

Lapinporokoiranarttu Tuulenkuun Aistikas Aksoni (1998-2010)
Om. Minna Lumirae

Savu valmistui työkaverikseni jo syksyllä 2000, kaksivuotiaana, eli reilut puoli vuotta minulla oli etsinnöissä vanha, kokenut Fanni ja nuori, nopea ja innokas Savu. Savun valtti oli aina tavattoman hyvä hajuaisti ja selvä reagoiminen heikkoihinkin hajuihin. Sen ilmaisuun voi aina myös luottaa. Ongelmia aiheutti välillä liika terävyys ja epävarmuus uhkaavasti käyttäytyvien ihmisten kanssa, joskaan aggressiivinen Savu ei ole koskaan ollut. Ehdimme toimia hälytysryhmässä Tampereella kevääseen 2002 saakka kunnes muutimme Pohjois-Karjalaan. Savu lähti koirien taivaaseen marraskuussa 2010.


Salla

Paimensukuinen lapinkoiranarttu Salla
Om. Satu Enwald

Salla, synt. 29.03.1994, on aikanaan suorittanut SPeKL:n rauniosoveltuvuus- ja peruskokeet sekä hakuloppukokeen päivä- ja pimeäosuudet ja taidontarkistuskokeen. Salla aloitti pelastuskoiratoiminnan Espoon Seudun Pelastusalan Yhdistys ry:n Pelastuskoiraosastossa. Salla toimi TSE:ssä hälytyskoirana vuosina 2002-2003 aina Ruskolle muuttoomme saakka, jolloin Salla jäi ansaitulle eläkkeelle lähes 10-vuotiaana. Salla lähti koirien taivaaseen kavereiden luokse 24.6.2009.


Rasmus ja Urho

X-rotuinen uros Rasmus 1996-2010 (kuvassa vasemmalla)
Om. Sanna Suhonen


Ape

Kultainennoutajauros BH TOKO ALO Rasmus
Om. Mirkka Oravakangas

Ape on omistajansa koekappale, joka hoitaa hommansa aina yhtä innokkaasti. Rakastaa kaikkia ikään, kokoon ja näköön katsomatta. Luonnetestistä Ape on saanut +200 pistettä.


Leevi

Keskikokoinen villakoirauros Woolly Bohemia's Dream Weaver
Om. Sari Tuomivaara

Leevi varattiin aikanaan agilityharrastusta silmällä pitäen, mutta vähän ennen Leevin taloon tuloa, Lassi oli tutustuttanut omistajansa pelastuskoiraharrastukseen, johon Leevikin pääsi mukaan jo pienestä pitäen. Leevi oli nuorena poikana erittäin vilkas (ja on sitä kyllä edelleenkin...) joten kovin tavoitteellista ei Leevin harjoittelu aluksi ollut ja monenlaisia mutkia on tullut matkan varrella vastaan. Kesällä 2003 Leevi sitten vihdoinkin suoritti hakuperuskokeen päiväosuuden, mutta pimeäosuudessa tulikin taas mutkia matkaan, minkä seurauksena Leevistä tuli yksi koekappale kertovan ilmaisun opettamisessa. Tänä syksynä on sitten tarkoitus kokeilla kokeissa miten uusi ilmaisutapa luonnistuu. Etsimishommien lisäksi Leevi on ehtinyt harrastamaan myös sitä agilitya niin, että kilpailee midi 3 -luokassa silloin tällöin.


Albert

Rottweileruros Weiferin Faarao (2004-2008)
Om. Veera Höglund


Iitu

Rottweilernarttu Kuolaturvan Iita (1995-2009)
Om. Katja Ruostila

Ida eli Iitu on ihastuttava rotikkatyttö vm -95. Se tuli pelastuskoiratoimintaan mukaan syksyllä -99 PPK:n raunioalkeiskurssin kautta. Iitun tie hälytyskelpoiseksi koiraksi on ollut lyhyt, mutta jonkin verran kivinen - Iitu on nimittäin kuuro! Katja ohjaa sitä käsimerkeillä ja pimeässä valolla. Luonteeltaan Iitu on tarmokas, kaikille ystävällinen, hieman omapäinenkin (kun tietää mitä tahtoo...) ja ihanan ahne: jopa porkkana on erittäin mieluisa palkkio.

Iitu palveli pitkän uran hälytysryhmässä, vuodesta 2001 aina vuoteen 2008 asti - 13-vuotiaaksi! Se poistui tästä maailmasta toukokuussa 2009.


Sohvi

Espanjanvesikoiranarttu Oika Bull Mademoiselle (s. 2001)
Om. Susanna Ollila

Sohvi on kesällä 2001 syntynyt espanjanvesikoiraneiti. Se tuli koirakseni erinäisten elämänvaiheidensa jälkeen noin vuoden ikäisenä tummanruskeana elävänä paimentolaismattona. Sittemmin turkki on muuttunut harmaaksi ja kampaus lyhyeksi. Sisäisesti onkin tapahtunut vähintään yhtä paljon, Sohvi on nimittäin saanut varsinkin jäljestysharjoittelun avulla ällistyttävän määrän itseluottamusta. Jäljestys on Sohville sen elämän Suuri Tehtävä, johon se suhtautuu intohimoisesti. Tällä hetkellä keskitymme etsintähommissa ainoastaan jälkiin. On mahtavaa nähdä, kun ennen koko olemassaolostaan ja kaikista ihmisistä epävarma koira saa riemusta hepulikohtauksen löydettyään jäljen päästä ihmisen! Sohvin muita harrastuksia on poikien vikittely, agilityradalla kiitäminen, villasukkien varastelu, kukkapenkkiin veteläksi heittäytyminen sekä takapihan vartiointi.


martta (11K)

Vihikoiranarttu KANS, S & Fin MVA PMV-05 Heathers Neverlost Maple Girl (2000-2010)
Om. Tiina Laukkanen

Martta tuli minulle 9-viikkoisena pentuna Kanadasta, eikä ollut millänsäkään pitkästä lennosta. Juuri sellaisen pennun olin kasvattajalta "tilannutkin" - rohkean, reippaan ja itsevarman (ensimmäinen vihini Peppi oli luonteeltaan pehmeä ja alkuaikoina hyvin arka). Martan kanssa harrastimme pennusta asti vihikoirien hikijälkeä, jossa se eteni aina VOI-luokkaan asti. TSE:n hälytysryhmässä Martta oli vuosina 2005-2009, jonka jälkeen se jäi eläkkeelle jäljestyshommista antaen tietä nuoremmilleen. Näyttelyissäkin menestystä tuli kiitettävästi. Martta oli kaikkea sitä mitä koirassa olin ikinä toivonut: terve, kaunis, innokas jäljestäjä ja ennen muuta aivan ihana luonteeltaan - tälläisen koiran tapaa vain kerran elämässään.


haly_leevi (21K)

X-rotuinen uros Leevi (s. 1996)
Om. Eeva Kaataja

Todella monirotuinen Leevi aloitti pelastuskoiratoiminnan vasta aikuisiässä, 7-vuotiaana. Hälytysryhmässä Leevi oli mukana vuosien 2005-2010 välisen ajan ja jäi ansaitulle eläkkeelle 13-vuotiaana. Etsintätehtäviin Leevin motto oli kuin pienen partiolaisen: aina valmis!


Niilo

Vihikoirauros Heathers Soulmate Knocks Twice (s. 2005)
Om. Tiina Laukkanen

Niilo on ensimmäinen uroskoirani. Sen isä on Martan veli – kun en saanut Martasta pentua, niin edes veljenpoika.. Niilon kanssa harrastimme tietenkin pennusta asti jäljestystä sekä TSE:n riveissä että hikijälkipuolella. Luonteeltaan Niilo on rauhallinen, mietiskelevä ja hyvin persoonallinen tapaus. Se varastaa kengät alta aikayksikön jos eteisen ovi jää auki ja kantaa niitä ylpeänä suussaan ympäri huushollia. Niilo osaa myös nauraa: se rypistää naamansa aivan ruttuun silloin kun se on oikein iloinen. Ja äidin sylissä on se paras paikka (ainakin silloin kun ei ole muita näkemässä..). Niilo on elämäni mies. Niilo siirtyi syrjään TSE:n riveistä 2010 antaen tietä pätevämmälleen. Täytyy todeta, että kyllä narttukoira on työkoirana aivan eri luokkaa kuin uros (vaikka joku onkin eri mieltä, mutta näin meillä).


Pompe

Espanjanvesikoiranarttu Zorrazo Yaiza (s. 2006)
Om. Susanna Ollila

Pompe on ystävänpäivänä v. 2006 syntynyt äitinsä Millin "pieni" kopio, jolla löytyy rohkeutta ja tarmoa kaikkeen toimintaan. Etsintäkoirailu on Pompen ykkösharrastus. Luonteeltaan Pompe Piparminttu Kotivalo on erittäin työhaluinen, reipas ja kiltti, mutta ei mikään pullatyttö. Maan mainio kaveri ja Sohvin riehakas pikkusisko.


Otto

Lapinporokoirauros Hankamukan Othello
Om. Niko Saastamoinen

Rovaniemellä keväällä 2001 syntynyt lapinporokoirauros Otto on rotuunotetun pohjoisen työkoiran jälkeläinen. Sen ura alkoi 2002 PK-hakuharjoituksilla, joista homma kääntyi pian tositoimia kohti.

Suoritetut kokeet:


Dimi

Paimensukuinen lapinkoirauros BH Liehkun Dimis
Om. Henna Lähdekorpi, ohj. Minna Lähdekorpi

Dimi on perheemme ensimmäinen koira ja se tuli tyttäremme lemmikiksi ja äidin harrastuskaveriksi. Koiran ensimmäisenä kesänä tutustuimme jälkityöskentelyn saloihin ja myöhemmin syksyllä Dimin ollessa puolivuotias pääsimme mukaan etsintätouhuihin ja hurahdimme kumpikin, siis koira sekä minä. Muita harrasteita ovat toko ja agility. Dimi on avoin ja reipas nuori mies joka on aina valmis.

Suoritetut kokeet:


Viski

Karkeakarvainen hollanninpaimenkoirauros FIN MVA JV-04 V-04 ESTV-05 Vilnius Winner-05 V-05 AD Süzi-Dog´s Doctors Order
Om. Lotta Romu ja Camilla Nordström, ohj. Lotta Romu

Viski (s. 14.09.2003) on karkeakarvainen holsku-uros, joka aloitti pelastuskoiraksi opiskelun Vantaalla rauniotreeneissä kesällä 2004. Saman vuoden syksyllä liityimme etsintäkoiriin ja aloitimme hakutreenit.. Viski osoittautui tehokkaaksi ja sinnikkääksi etsintäkoiraksi, ja suoritimme hakukokeet kesällä ja syksyllä 2005. Tämä äijä jaksaa läpi pitkän ja raskaankin haun, eikä sitä ei pelota mikään eikä kukaan. Viski ehkä näyttää susimaiselta mutta pohjimmiltaan se on ihmisiä suuresti rakastava lammas :).

Suoritetut kokeet:


Tirppa

X-rotunarttu Tiritiri
Om. Lotta Romu

Tiri (s. 2002) on aina-iloinen hännänheiluttaja, joka aloitti pelastuskoiraharjoittelun aikoinaan raunioilla Vantaalla. Sen jälkeen Tiri on sekä hakuillut että jäljestänyt. Tämä bokserin ja dalmatialaisen sekoitus on mitä ystävällisin ja iloisin koira, joka nauttii nenän käyttämisestä ja jaksaa samota ympäri metsiä vaikka tuntikausia.

Suoritetut kokeet:


Rosy

Espanjanvesikoiranarttu Concurrido Reina
Om. Mari Kallio

Rosy (s. 2003) on ensimmäinen koirani. Rotuun päädyin, kun etsin keskikokoista koiraa perheenjäseneksi ja harrastuskaveriksi. Energisenä ja vilkkaana nuuskuttajana Rosy on päässyt johdattamaan meidät monien mielenkiintoisten harrastusten pariin. Eri lajeista mieluisimmaksi ja parhaiten yhteistyötä tuottavaksi tuli jälki. Sitä kokeiltiin ja siihen hurahdettiin molemmat.

Suoritetut kokeet:


Dimmu

Welsh corgi cardiganuros Moonwalker
Om. Tiina Hietala

eli kotoisasti Dimmu (s. 2005) aloitti pikku pentuna etsintäharrastuksen. Alkuun oli tarkoitus päälajina jäljestää ja sitä tehtiinkin pitkään. Vaihtelun vuoksi alettiin myös hakuilla ja sillä tiellä vielä ollaan. Dimmu on sinnikäs ja toisinaan varsin kovapäinen äijä. Muina lajeina harrastetaan agilityä ja hieman tokoa.

Suoritetut kokeet:


Roberto

Rottweileruros Zirabanden De Roberto (s. 2007)
om. Veera Höglund

Roberto on syntynyt keväällä 2007 ja se on oikea riiviö, jolla energiaa riittää aamusta iltaan. Kohtuus kaikessa on Robertolle vieras käsite varsinkin, jos kyse on jalkapalloista. Pelastuskoiratoiminnan lisäksi Roberton kanssa pk -puolelta ensisijaisesti hakua, mutta myös metsä- ja erikoisjälkeä. TOKO on valikoitunut eläkelajiksi kunhan suurimmat energiat on ensin purettu toisaalla.

Suoritetut kokeet:


Siru

X-rotunarttu Siru (s.2002)
Om. Annina Häyrinen

Siru muutti meille 10kk ikäisenä kodinvaihtajana. Murrosiässä vauhtia ja omapäisyyttä oli ilmeisesti liikaakin. Aikuisena Sirusta on kasvanut itsenäinen sekä muusta laumasta huolta pitävä "emo". Kissat kirputetaan ja pestään iltaisin ja nuoremmille koirille opetetaan hyviä käytöstapoja omalla rauhallisella esimerkillä. Etsintäkoirauraa aloiteltiin 2007 ja sillä tiellä ollaan edelleen. Siru on innokas ja määrätietoinen etsijä, joka ilahduttaa maalimiehiä kohteliaalla ja asiallisella käytöksellään. Siru jäi eläkkeelle hälytysryhmästä vuonna 2012.

Suoritetut kokeet:


Tiitu

© Salme Mujunen

Islanninlammaskoiranarttu HK1 BH TK3 Tuulenpuuskan Gerthur
Om. Heli Tavasti, ohj. Leena Urkola

Tiitu on iloinen ja ponteva islantilainen, joka rakastaa kaikensorttisia ihmisiä ja kaikensorttista syötävää. Nämä mielenkiinnon kohteet yhdistyvät Tiitun yhteiskuntavastuullisissa harrastuksissa; pelastuskoiratoiminnassa ja ystäväkoiratoiminnassa Oriveden vanhainkodissa. Titteleitä nimen eteen on karttunut sekä tottelevaisuus- että hakukokeista. Kotioloissa Tiitu rentoutuu mielellään parhaan kaverinsa Mikki-kissan kanssa yhdessä hiiriä pyydystäen.

Suoritetut kokeet:


Viivi

Snautserinarttu Tacillan Lucky Choice (s. 2003)
om. Päivi Haapajoki

Viivi tuli mukaan etsintäkoiraharrastukseen v. 2004 yhtä vihreänä vasta-alkajana kuin omistajansakin. Intoa on aina Viivillä riittänyt, motivointikeinoja ei ole tarvinnut miettiä, mutta luottamus maalimiehiin on syntynyt vasta pidemmän harjoittelun tuloksena. Jälkiharjoittelun avulla Viivi on löytänyt elämänsä tehtävän ja intohimon; jäljen ajaminen ja ESINEIDEN ILMAISU! Jopa maalihenkilöt ja ryhmäkehut ovat nykyään Viivin mielestä ihania. Viivin muita intohimoja on metsälenkit ja keppien karsiminen (mitä isompi sen parempi) sekä hampaiden huolto. Varsinkaan reeni-iltoina hampaiden pesua ei sovi Viivin mielestä unohtaa!

Suoritetut kokeet:


Maare

Lapinporokoiranarttu Pilvipolun Kulta-Maaresta (s.2003)
Om. Kata Saastamoinen

Meillä asusti jo porokoirapoika, kun keksimme laajentaa laumaamme vuonna 2003 hankkimalla näppäränkokoisen porotytön, Maaren. Maare on ollut pennusta asti ihanan rasittava (aina jaloissa), erittäin ohjaajasidonnainen, ihmisrakas ja innokas haukkumaan. Niinpä sen kanssa oli helppo aloittaa etsintäkoiraharrastus. Jalkava, lyhytkarvainen ja suht kevytrakenteinen lapinporokoira sopii hyvin etsintäkoiraksi, koska lumi ei takerru sen turkkiin, se etenee nopeasti metsässä ja kajauttaa ihmisen löydettyään raikuvan haukkusarjan. Välillä Maaren haukku on ollut vähän kadoksissa, ja se vaatiikin aina monipuolisia ja vaihtelevia harjoituksia, jottei homma jää junnaamaan paikalleen. Kotona Maare on rauhallinen eikä juuri välitä leikkiä laumaan kuuluvien kahden kissan kanssa, mutta poropojan kanssa ne kisaavat välillä hurjannäköisiäkin leikkejä.

Suoritetut kokeet:


Sipe

Hovawartnarttu Damirazin Cikin Cokin (s. 2004)
Om. Hanna Saarnikivi

Sipe on syntynyt tekemään töitä ja mitä enemmän on tehtäviä tarjolla, sitä paremmin koira toimii. Sipen päälajeina on haku ja rauniot, joista jälkimmäisestä Sipe ohjaajineen on innostunut enemmänkin ja he ovat päässeet mukaan Suomessa treenaavaan frf-koiraryhmään. Kriisinhallintakeskuksen koordinoiman FinnRescuen koiraryhmä kouluttaa ja testaa koiria ohjaajineen kansainvälisiin tehtäviin. Hyvällä huumorintajulla varustettu Sipe vakavoituu keskittyessään ihailtavan tosissaan työntekoon ollen ohjaajalle helppo ja kuuliainen. Kotona sen tehtäviä on mm. marjapuskien tyhjennykset, huolehtiminen keittiön lattian puhtaudesta sekä hoitaa siinä sivussa myös vahtikoiran hommat. Ennen kaikkea Sipe on rakas ja uskollinen ystävä. Ihmiset ovat sen mielestä ihania, ruoka maittaa aina ja omistajien sylikoiraksi se ei ole koskaan liian suuri. Hepuleita se saa päivittäin yllättävistäkin asioista; erityisesti kieriminen ja kakkaaminen ovat iloisia asioita! Me ihmiset voisimme oppia paljon koirilta elämän pienistä iloista.

Suoritetut kokeet:


Demi

Bordercollienarttu Starlet Helen (1998-2013)
Om. Minna Airike-Mörsky

Demi oli jo viisivuotias, kun aloitimme harrastusmuotoisen etsinnän treenaamisen Kotkassa. Vakavammaksi se muuttui, kun muutimme Tampereelle ja liityimme TSE:n riveihin vuonna 2005. Demi oli tunnollinen etsijä ja ilmoitti raikuvalla haukulla kaikki, mitkä eivät metsään kuuluneet luonnostaan: ihmiset, esineet ja jäljet. Kotona Demi siivosi aina kaiken lattialle jääneen, niin kun kuvasta näkyy.


Urho 2004

Lapinporokoirauros Pilvipolun Metsänurho
Om. Sanna Suhonen

Urho tuli laumaani hyvin yllättäen, mitään aikomusta minulla ei ollut koiraa hankkia, mutta heti kun näin Urhon, hurmaannuin totaalisesti, eikä vaihtoehtoja ollut. Urho oli jo pikkupentuna oma itsensä; vauhdikas, äänekäs, rohkea, omapäinen ja ennenkaikkea hurmaava ja rakastettava. Nyt "aikuisena" hän jatkaa samaan tyyliin. Pelastuskoiran uran Urho aloitti heti pentuna, Rasmuksen tassunjäljissä. Etsintä on sujunut ilman suurempia ongelmia, ohjaaja tosin on joutunut kuuloaan tarkentamaan, koska Urho ilmaisee kaiken mahdollisen, tosin eri hajuille on erilainen haukku. Jälki onkin sitten tuottanut suurempia ongelmia. Urho on sitä mieltä, että ohjaaja on haitta ja hidaste. Ongelmaa Urho yrittää ratkaista puremalla jälkiliinan poikki - "yksin olisin jo perillä". Pienistä ongelmista huolimatta ohjaaja voi vain todeta: "poro on paras!"

Suoritetut kokeet:


Leila

Vihikoiranarttu FI MVA Maple Bay Nosmoke Nofire (s. 2008)
Om. Tiina Laukkanen

Leila aloitti TSE:n riveissä vasta 2010, mutta se on osoittautunut tähän astisista koiristani kaikkein lupaavimmaksi jäljellä. Sillä on kova into jäljestää, se keskittyy todella tekemiseensä eikä piittaa häiriöistä. Se suhtautuu kaikkeen ja kaikkiin iloisesti ja reippaasti, joten se on erittäin helppo koira siinäkin suhteessa. Myös ulkomuotopuolella se on menestynyt alusta lähtien erinomaisesti, ollen tälläkin saralla paras tähän astisista koiristani. Odotukset ovat hyvin korkealla Leilan kohdalla kaikin puolin.

Suoritetut kokeet:


Britney

Bordercollienarttu Mondlivian Britney (s. 2000)
Om. Minna Airike-Mörsky

Britneyn elämä on ollut haasteellinen ja erikoinen. Kaikki vaikeudet kuitenkin voitettiin ja koirasta kuoriutui hyvä ja luotettava etsijä. Britneyn ehdoton suosikkilaji on ollut aina esineiden etsintä.

Suoritetut kokeet:


Milli

Espanjanvesikoiranarttu Zorrazo Kataplas
om. Sari Aalto

Pitkän pohdinnan jälkeen päädyin vesikoiraan, toiveena monipuolinen harrastuskaveri seuraamaan jo eläköityneen vanhemman koirani Pörrin tassunjälkiä pelastuskoiratouhuiluun ja muihinkin puuhiin. Millin suuri intohimo onkin jäljestys, intoa ja työskentelymotivaatiota riittää!!Pelastuskoirailun lisäksi harrastuksiin kuuluu tokoilu.

Suoritetut kokeet:


pippi (14K)

X-rotuinen narttu Pippi
Om. Eeva Kaataja

Pippi (2002-2014) oli Ruotsista tuotu "Länsi-göötanmaan puolipystykorvanoutaja" narttu, isänä schäfer ja emänä collie. Pippi oli intohimoinen etsijä. Pippi oli omistajansa mielestä varsin mieluisa työtoveri etsintöihin.

Suoritetut kokeet:


Uuno

Lapinporokoirauros Huraus Amppeeri
Om. Henna Välikangas

Uuno tuli meille suuren koirakuumeen johdosta kevättalvella 2003. Rotua valittaessa tärkeää oli että koiran kanssa voisi harrastaa kaikenlaista. Uunon ollessa puolivuotias lähdettiin mukaan pelastuskoiratoimintaan josta tulikin Uunolle se ykkösjuttu. Muina harrastuksina meillä on tällä hetkellä toko ja agility. Kotona Uuno rauhallinen kaveri, mutta eksyneiden etsiminen on huisin hauskaa ja silloin vauhtiakin löytyy! Omistajan mielestä Uuno on numero yksi!

Suoritetut kokeet:


Niehku

© Rami Marjamäki

Paimensukuinen lapinkoiranarttu Pilvipolun Syysunelma
om. Jaana Haarni

Niehku on "unelmieni koira". Etsin pitkään rotua, joka sopisi parhaiten sekä minulle että pelastuskoirakäyttöön, ja luulin jo sellaisen olevan vain mahdoton haave. Törmätessäni lappalaiskoiriin totesin kuitenkin niissä yhdistyvän kaikkien sellaisten hyvien ominaisuuksien, joita olin etsinyt: terveys, työhalu yhdistyneenä helppoon koulutettavuuteen, säänkestävyys ja sopiva koko. Paimensukuisen valitsin sen rauhallisemman luonteenlaadun vuoksi. Niehku tosin melkein täysin haukkumattomana koirana on pakottanut minut syventämään tietojani ja hänestä tulikin ensimmäinen rullalla ilmaiseva koirani, vaikka aluksi pääasiallinen työsarkamme olikin jäljestys. Niehkun erikoisalana on hampaiden naksuttaminen silloin kun joku toinen koira kenties haukkuisi.

Suoritetut kokeet:


Memmu

© Johanna Korpijaakko

Partacollienarttu Bristregal Make My Day
om. Anu Puska & Sami Puska, ohj. Anu Puska

Memmu (s. 2006) haluaa toteuttaa emäntänsä pienimmätkin toiveet toisinaan aika riehakkaalla tavalla. Mems rakastaa Atrian lihapullia ja vinkuvia lateksipalloja ihmisten rapsutuksen lisäksi. Vapepan hälytysryhmässä olemme olleet muutaman vuoden ja päälaji onkin haku. Lisäksi reenaamme agilityä tositarkoituksella ja kisaamme 3-luokassa. Memmu on meidän lauman kauhistus äänekkyydellään ja jahtaamisvimmallaan. Hän kuvittelee useimmiten olevansa pienempi kuin onkaan ja aika usein tulee haavereita liian suuren tilannenopeuden vuoksi yhdelle sun toiselle.

Suoritetut kokeet:


Tara

Keeshondnarttu Iso Karhu Bertta (s. 2006)
Om. Riitta Pauhu-Pohjalainen

Olen Tara ja aloitin etsintäharjoittelun virallisesti maaliskuussa 2007. Oikeesti olen joutunut etsimään pennusta lähtien tuon hunsvotti emäntäni hukkaamia kamppeita pihasta ja metsistä. Mä rakastan kaikkia (paitsi harakoita) ja olen tietysti ketteräkinttuinen. Toi emäntäkin alkaa pikkuhiljaa älyään jo jotakin tästä etsintätouhusta. Käyn myös aikani kuluksi tokoilemassa ja kessumaiseen tyyliin pogoilemassa. Mottoni: "Tottakai olen söpö".

Suoritetut kokeet:


Aksu

Paimensukuinen suomenlapinkoirauros Kaukametsän Uuvi Unilintu (s. 2005)
Om. Tuija Lundelin

Aksuon ensimmäinen koirani. Villien ja vapaiden pentukuukuukausien jälkeen kokeiltiin monenlaista harrastusta: tottista, ihmis- ja esinehakua, peltojälkeä ja näyttelyuraa. Pelastuskoirailu TSE:ssä on kuitenkin tälle säpisijälle parasta tekemistä. Motivaatio-ongelmia ei ole koskaan, kun pitää lähteä ulos ja/tai töihin. Aksun hyvät ja huonot puolet ovat samat: nopeus, kova ääni ja rohkeus. Ihmisrakkaan jääräpään elämän pelottavin asia on kokovartalopesu ja tylsintä on odottaminen autossa. Aksu rakastaa juoksemista, lunta ja pakkasta, ruokaa ja sitä, että joku ihminen kunnolla pöyhii sitä.

Suoritetut kokeet:


Helmi

Rottweilernarttu Kuolaturvan Nasta Pimu (s. 2007)
Om. Katja Ruostila

Helmi saapui perheeseemme vuonna 2007 seuraamaan Idan jalanjälkiä. Helmi on ollut nimensä mukainen pakkaus, iloinen, sosiaalinen, nauravainen, hurmaava ja hellyttävä tyttö. Motivaatiota etsintätyöskentelyyn on riittänyt vuosien varrella ja edelleenkin. Joskus taitaa luulla itseään pienemmäksi mitä onkaan, koska syli tuntuu olevan yksi lempipaikoista. Ja ketteräksikin itseään luulee, niin mahdottomiin paikkoihin pääsee ettei ihan äkkiä uskoiskaan eli ei siis vaan luule, myös on. Vauhtia tuntuu joskus olevan vähän liikaakin, mutta tähän asti ollaan nippanappa perässä pysytty. Helmin koulutus pelastuskoiraksi alkoi hissunkissun jo pentuna. Nyt on saavutettu tarvittavat kokeet ja kokemustakin on tullut jonkin verran kartutettua niin harjoituksissa kuin tositilanteissakin.

Suoritetut kokeet:


Manu

Borderterrieriuros Grindstones Globalizer
om. Maria Kekkonen

Vauhdikas ja ystävällinen pikku heppu Manu on syntynyt 20.10.2005. Manu on borderterrieri ja aloitellut etsintäharrastuksen keväällä -07. "Maukka" tuntuu pitävän hommasta paljon ja nauttii etenkin jäljestämisestä. Manu on aina todella iloinen ja mukavasti ahne niin, että palkkionakit maistuvat ja motivoivat hyvin. Kotona on kaverina "pikkusisko" Rippu.

Suoritetut kokeet:


Pilkku

Espanjanvesikoirauros Concurrido Hallazgo
Om. Mari Kallio

Pilkku (s. 2006) on avoin, vilkas ja itsenäinen nuorimies. Se puuhaa mielellään kaikkea, paljon, nopeasti ja koko ajan. Maastolajeista ykkönen on haku, mutta jäljelläkin mennään määrätietoisesti häntä kippuralla.

Suoritetut kokeet:


Draco

Dobermannuros Ryövärin Tupenrapina (2006-2015)
om. Tiia Hakanen

Draco on ensimmäinen oma koirani, eikä siis virheiltä ole säästytty. Pennun astellessa taloon, ei minulla ollut hajuakaan, mitä tultaisiin harrastamaan, saati siitä, mitä kaikkea on mahdollista harrastaa. Takaraivossa kuitenkin oli ajatus tai toive harrastuksesta, josta voisi olla myös yhteiskunnallista hyötyä. Niinpä, kun päädyin TSE:n sivuille harrastusmahdollisuuksia kartoittaessani, ei kauan tarvinnut miettiä lähteäkkö mukaan vai ei. TSE:n riveihin liityimme jo keväällä 2007. Dracon tie hälytyskelpoiseksi koiraksi oli pitkä ja kuoppainen kestäen aina vuoteen 2012 asti. Mutta paikan vihdoin auettua hälytysryhmään on voinut todeta, että on sitä sentään jossain onnistunut koiransa kanssa.

Suoritetut kokeet:


Sisu

Australiankelpieuros Busligans Mohikan (s. 2012)
Om. Mari Kallio

Sisu on avoin ja utelias vipeltäjä, joka rakastaa suurella sydämellä niin tuttuja kuin tuntemattomiakin. Sisu puuhailee nenällään kaikenlaista mukavaa. Toivottavasti monipuolisten harjoitusten tuloksena taidot pikku hiljaa karttuvat ja kokemusta kertyy niin paljon, että jonakin päivänä pääsemme tositoimiin.

Suoritetut kokeet:


Elmo

Espanjanvesikoirauros Laronja's Policy Of Truth (s. 2006)
om. Jenni Laakso

Elmo on ensimmäinen oma koirani ja yhdessä on käyty läpi niin ylä- kuin alamäetkin. Hakuilun maailmaan tutustuimme perroherran ollessa aivan pieni ja siitä se ajatus sitten lähti. Elmo rakastaa kaikenlaista yhdessä tekemistä isolla R:llä, mutta kyllä nuo "ukkotouhut" taitavat kuitenkin olla se ihan paras juttu. Päälajina on siis haku, mutta kesäaikaan reenailemme myös jälkeä aktiivisesti. Muihin harrastuksiin kuuluu tokoilu sekä pitkät ulkoilut kaveriporukan kanssa. Sekä pikkuveikka Oivan kiusaaminen.

Suoritetut kokeet:


Kuutti

Lapinporokoiranarttu Kurjenkanerva (s. 2004)
Om. Anna Kortekangas

Kuutti on ensimmäinen lapinporokoirani, vaikka rodusta itsestään olen ollut kiinnostunut pikkutytöstä lähtien. Kuutti on ollut omistajalleen todellinen haaste luonteensa puolesta, koska Kuutti on sekoitus rohkeutta, uteliaisuutta ja itsenäisyyttä. Onneksi näitä kaikkia kolmea luonteenpiirrettä pidetään etsintäkoirailussa suhteellisen hyvinä ominaisuuksina. Kuutinkin mielestä perheeseen viimein saatu oma auto sekä muutto Pirkanmaalle olivat erittäin mukavia juttuja, koska se suurelta osaltaan mahdollisti sekä Kuuttia että emäntää kiinnostavan jutun eli etsintäkoirailun. Kotona Kuuttia vauhdittaa samaa merkkiä edustava Kipinä. Kuutin bravuureihin ominaisuuksiin kuuluu myös ajoittain jumittuva kieli.

Suoritetut kokeet:


Soma

Toberoi Saffron s. 19.10.2013
om. Anna Kaipanen

Soma on aloittanut pelastuskoiratoiminnassa kesällä 2015 ja osoittautunut oikein kehityskelpoiseksi tapaukseksi. Motivaatiota ja moottoria on löytynyt tarpeeksi ja jälkimmäistä joskus vähän ylikin. Sen kanssa on tehty sekä partiointi- että jälkitreeniä, pääpainona kuitenkin partiointi. Pelastuskoirailun ohessa Soma harrastaa agilitya, tokoilua ja käy paimentamassa. Paras palkka kaikista hommista on Soman mielestä lelujen ja herkkujen lisäksi uiminen. On epäilty, että sen perimästä löytyisi hieman saukkoa.


Venla

Snautserinarttu Tacillan Usva (s. 2007)
om. Päivi Haapajoki

Venla aloitti etsintäkoiran hommat 8 viikon iässä isosiskonsa Viivin tassunjälkiä seuraten. Venlan valtteja ovat mieletön ahneus sekä palava halu tehdä hommia ja oppia uutta. Sosiaalisena luonteena Venla on heti löytänyt yhteisen sävelen maalihenkilöiden kanssa ja omaksunut lajin nopeasti. Maastosta löytyvien esineiden merkityksen ja niiden ilmaisun se on oppinut suoraan Viiviltä. Päälajina haku, joskin jäljestämisen alkeitakin on opeteltu, niistä esineistä nyt puhumattakaan... Kotioloissa Venla on joka paikan sählä, sukkarosvo ja superpallon niellyt rakastettava rasavilli.

Suoritetut kokeet:


Kita

Australiankelpienarttu Hyvänenaika Kallis
Om. Sami Porali ja Henna Välikangas

Kitan (s. 2006) elämä ei alkanut ruusuisesti emän kuollessa lähes heti pentujen synnyttyä. Ehkä tästä johtuen Kita RAKASTAA ihmisiä yli kaiken ja voisi suukotella jokaisen vastaantulijan! Kita aloitti pelastuskoirapuuhat heti kotiuduttuaan 8 viikkoisena. Se on aina iloinen ja reipas isännän pieni apulainen. Ihmiset ja niiden löytäminen on maailman hienoinpia juttua! Vilkkaan pikkukelpin muita harrastuksia Kitalla isoveli-Uunon kanssa leikkiminen sekä toko ja agility, joissa ohjaajana toimii emäntä.

Suoritetut kokeet: